meta name = “viewport” content = “width = device-width, initial-scale = 1.0”
Volop G&G met onze Cardigans (deel 2)

Daar waar Sprokkel het lieve, brave en zoete hondje was, bleek Jutter allesbehalve zoet en braaf. Hij was wat snel nerveus, wat onzeker in aanleg en verschrikkelijk bezitterig naar zijn speelgoed. Kortom, hij was druk en had een kort lontje…een hond met karakter dus. Ik had mijn handen er vol aan. Maar oh, wat was ‘ie leuk! Op de puppycursus had hij de bijnaam “Juttienietneuken”. Nee… in spelen met de andere honden had hij geen interesse! Leuk zo’n reu… Om maar eens wat eigenaardigheden van meneer te noemen: wanneer hij een kluifje of speeltje had, moest je van goede huize komen om dat van hem af te pakken want hij verdedigde dat met zijn leven. Als een echte Corgi reageerde hij, als hij de kans kreeg, ook zeer sterk op de wielen van auto’s en fietsers en benen van hardlopers.

hoe-het-begon-003

Ook had hij weinig geduld. Als hem dingen niet snel genoeg gingen of niet naar zijn zin, dan reageerde hij zich af op zijn omgeving. Hij beet dan bijvoorbeeld in de dichtstbijzijnde tafel- of stoelpoot, maar als daar toevallig iemand op die stoel zat, deinsde hij voor een paar enkels ook niet terug.
Bij ontmoetingen met andere honden kon het altijd 2 kanten op: grommen of …euken. Eén keer heeft hij mij vreselijk voor schut gezet. De puppycursus was toen afgelopen en iedereen ging alvast naar de kantine. Ik bleef nog even op het veld om met hem een balletje te gooien. Hij rende het balletje achterna, stopte, keek mij aan en vertrok regelrecht de kantine in en omklemde de eerste beste hond die hij daar tegen kwam. Daar stond ik dan met mijn lekkere brokjes en mijn goede gedrag. Als je dan bedenkt, dat ik bij diezelfde vereniging ook les geef…nou je begrijpt ’t al… ik kon hem wel villen! Op dat moment was mijn motto “alles met rust en geduld” ook even ver te zoeken. Toch ben ik stapel op hem.

hoe-het-begon-004

Inmiddels ging het trainen heel erg goed. Hij luisterde super en hij vond het ook prachtig om G&G-kunstjes te doen. Dat maakte het wel een stukje makkelijker om zijn gedrag in de goede richting te sturen. Hij gedraagt zich nu keurig, reageert niet meer op verkeer en joggers en is voorzichtig maar vriendelijk tegen vreemde mensen en kinderen. Zijn speelgoed en kluiven kan ik zonder probleem van hem afpakken. En ook heel belangrijk, hij is sociaal naar andere honden. Spelen met vreemde honden is iets wat hij nooit goed heeft kunnen ontwikkelen. Hij is daar wat onzeker in en gedraagt zich met veel bravoure; een beetje als het King-Kong type. Als honden beginnen te rennen, steekt zijn drijfinstinct de kop op. Hij hapt dan naar alles wat beweegt en loopt al snel met een hele verzameling haar in zijn bek. Ik kan hem in zo’n geval maar beter terugroepen, want hij krijgt geheid ruzie. 

Gelukkig speelt hij graag met mij. Dat vindt hij geweldig en daarin is ‘ie bloedje fanatiek. Vooral op speelgoed waar een piepje in zit (zijn zogenaamde piepeties) en de meest wilde sjorspelletjes is hij stapelgek. Nee, Jutter is geen serieuze Corgi, hij ziet het leven als één groot feest.  In het G&G-programma ging hij als een speer. Jutter had ook geen enkel probleem met het leren apporteren, iets vasthouden was nu eenmaal zijn grootste hobby. Het teruggeven van het apport was gelukkig ook geen probleem, daar zijn tweede hobby eten is. Als bijkomende hobby heeft hij mij. Dus we zijn een leuk setje samen. Hij werkt met veel enthousiasme en veel gedrevenheid, maar laat zich niet dwingen en dat is goed. De opvoeding is nu eenmaal niet vrijblijvend maar het uitvoeren van kunstjes moet ongedwongen gaan. Prachtig vind ik het om te zien dat hij in het werk ook fouten durft te maken. Dat doe ik namelijk ook wel eens onbewust. Hij raakt dan niet in paniek en durft te blijven nadenken over wat hij dan wel moet doen om een beloning te verdienen. Hij leert erg snel. Toen hij 3 jaar was, had hij zijn G&G-2 diploma al en een jaar later haalde hij op wedstrijdniveau met een uitmuntend zijn G&G-3 diploma. Hij is tot nu toe met alle examens onverslagen clubwinnaar geweest. Ook in de wedstrijden blinkt hij uit. Alle wedstrijden die ik met hem heb gelopen, kwam ik met een beker thuis. In de G&G-beginners is hij 7 keer op rij 1e geworden. 

Als ik terugdenk aan zijn G&G-2 examen zit ik nog te genieten. Wat een cijfers heeft hij daar behaald, 7 tienen (onder andere voor de oefening los volgen). Naast de G&G heb ik ook nog fly-ball met hem gedaan. Hij is altijd in voor actie, dus ook dit kunstje had hij erg snel door. Wat een fantastische hond… wat een fantastisch ras!

Graag wil ik me inzetten voor het voortbestaan van dit prachtige ras. En zo begon een nieuwe fase in mijn hondencarrière. Daar het lastig fokken is met een gesteriliseerde teef en gecastreerde reu en ik, áls ik iets wil doen, het graag goed wil doen, ging ik op zoek naar een pup met de juiste kwaliteiten hiervoor. 

hoe-het-begon-005

Drag and Drop Website Builder