meta name = “viewport” content = “width = device-width, initial-scale = 1.0”
Honden in coronatijd

Februari 2022
Ook bij kennel De Milligenhof wordt al geruime tijd vanuit huis gewerkt. Mijn honden Jinx (5 jaar), Ratna (2 jaar), Holly en Vesper (beiden ca. 1 jaar) zijn dol op thuiswerken en quarantaines. Ze liggen heerlijk, het liefst met zijn vieren gepropt, op hun eigen sofa terwijl ik aan het werk ben. Ze slapen zoet en zijn niemand tot last, totdat…

Ik hoorde van mijn buren dat ze toch wel wat geblaf hoorden de laatste tijd. Enigszins geërgerd dacht ik “hoe dan, ik ben bijna altijd thuis en hoor ze hoogstens snurken”. Het zat me toch niet lekker. Lang leve de techniek en ik kocht mezelf een camera.

honden-in-coronatijd-001

Met enige hulp, omdat ik zelf een hekel aan gebruiksaanwijzingen heb (of beter gezegd, ik weiger toe te geven dat ik de kleine lettertjes zelfs met bril niet meer kan lezen), is de camera geïnstalleerd en ontvang ik sindsdien echt geweldig beeld (en geluid) op mijn telefoon.

Wanneer het bedtijd is, gaan de honden altijd naar de ‘kennelkamer’ (een 2e aangebouwde huiskamer). Jinx en Ratna hebben daar hun sofa en Holly en Vesper gaan nog in de bench. Van een afstand kon ik via de camera zien dat iedereen zoet ging slapen. Ik was blij met mijn nieuwe speledingetje en dacht: “zie je, wat zijn ze toch lekker zoet”. In het weekend mag er zelfs wel eens een hond boven op bed slapen… gewoon omdat het kan.

Uiteindelijk komt aan het volledig thuiswerken ook een einde en het leek me een goed plan om standaard op de woensdagmorgen weer naar kantoor te gaan. Zo gezegd, zo gedaan. Ik had voor vertrek nog een extra groot rondje met ze gelopen, waarna ze naar de kennelkamer gingen. Radio aan voor de sfeer en met een kluifje in de bench en op de sofa voor hun ochtendslaapje.
Op kantoor aangekomen zette ik vol trots mijn camera-app aan. Je voelt hem aankomen… ze sliepen NIET! Jinx en Ratna liepen als een stelletje hooligans door de ruimte en blaften met regelmaat. Holly en Vesper zaten rechtop in de bench en deden op hun manier graag aan deze coronademonstratie mee. Ik zag dat hun benchkussen zorgvuldig aan stukken werd verscheurd als uiting van hun protest.

Ik heb onmiddellijk mijn laptop dichtgeklapt en ben naar huis gegaan. Bij thuiskomst kon ik ze nog op heterdaad betrappen op dit ongehoorde gedrag en heb ik ze nog wat lelijke woorden toegeslingerd. Ik dacht: dit gaan we anders doen!!!! 

honden-in-coronatijd-002

Met onmiddellijke ingang waren privileges als op bed en bank liggen ingetrokken en werd een plan de campagne opgesteld. Nadenkend over het hoe en waarom bedacht ik me ineens dat ze eigenlijk de afgelopen twee jaar alleen ‘s nachts in de bench lagen. Verder was ik bijna altijd thuis en als ik wegging, gingen ze eigenlijk altijd met me mee. Ineens kreeg ik toch iets meer begrip voor hun wangedrag. Maar hoe kom ik nu terug naar de nieuwe ‘oude’ gewoonte van rustig slapen terwijl ik de deur uit ben? De oplossing was eigenlijk niet eens zo moeilijk. Een hond is een gewoontedier, die wel vaart bij rust en regelmaat.

De volgende morgen zijn we van start gegaan met een nieuw vast patroon: honden uitlaten, eten geven en naar de kennelkamer verwijzen. Radio aan en iedereen met een kluifje op zijn plek. Ik ben door de achterdeur vertrokken en stilletjes door de voordeur weer naar binnen geslopen. In de huiskamer heb ik zitten werken met de camera en het geluid aan, wachtend op het eerste blafje. Er kwam inderdaad één blafje. Onder het motto “negatieve aandacht is ook aandacht” heb ik die genegeerd. Het bleef verder stil en ik zag dat iedereen ging liggen. Er werd nog niet echt geslapen, maar ze lagen en waren stil. Na een kwartiertje ben ik via de voordeur weer zogenaamd achterom ‘thuisgekomen’.

De dagen erna was dit ons nieuwe ochtendritueel. Al de volgende dag waren de honden niet alleen stil, maar gingen ze ook vrij snel slapen. Ook in de middag deed ik ze dan nog even naar de kennelkamer om een klein slaapje te doen. Dat hoefde niet lang, maar we waren tenslotte in training.

Afgelopen woensdag had ik weer een kantoorochtend. Je voelt hem aankomen… het was weer als vanouds muisstil in huize Milligenhof.

Inmiddels zijn de privileges bank- en bedliggen weer toegestaan en hebben ze een mooi nieuw benchkussen in camouflageprint, als herinnering aan hun rebelse avontuur.

honden-in-coronatijd-001

AI Website Builder